top of page

Bayramda Diyet Mi Olur, Olmaz!



Bayramda diyet olur mu? OLMAZ! Çünkü bizim her zaman önceliğimiz sağlıklı beslenme. Normal gün olsun, bayram olsun yaptığımız şey kısıtlı bir diyet değil sağlıklı beslenme olmalıdır.





Ramazan Bayramının şüphesiz en güzel yanı bayram ziyaretleri ile herkesin bir araya gelmesidir. Güzel sohbetler donatılmış sofralar bayramın olmazsa olmazıdır. Hal böyle olunca önünüze gelen yiyeceklere hayır demek de bir hayli zor olduğunun farkındayım. Uzun süren bayram sofraları, çeşit çeşit yemekler ve tatlılar diyet dışına çıkmanıza ve yeme miktarınızın artmasına neden olur. Bu bayram dönemini daha rahat geçirmek için dengeleme yapmak yapacağınız en doğru şey olacaktır. Bayramda kısıtlı diyet yapmanızı önermiyorum ve tavsiye etmiyorum. Çünkü özel günler yılda birkaç gün gelen ve sırf diyet yapıyorsunuz diye kendinizi kötü hissetmemeniz gereken zamanlardır. Bayram, özel günlerde beslenmeyi dengelemek bizim için en önemli şeydir. Ama bayram sofralarında iç sesiniz ‘’Hayır yeme!’’ dese de genelde ‘’Amaan bayram sonuçta…’’ diyerek battı balık yan gider mantığı ile ipin ucu kaçıyor. Battı balık yan gider düşüncesi yerine ne yapsam daha iyi olur, nasıl dengeleyebilirim gibi düşünceler daha doğru bir yaklaşım olacaktır.


Ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle ve Ramazan Bayramı’nda öğün sayısının artması ve daha fazla yemek yeme istediğinden ötürü kişiler bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları ile karşılaşabilirler. Ramazan boyunca uzun süre açlık sonrası mideye fazla yiyecek almak da mide ve bağırsak sorunlarına da sebep olur. Bayramda yiyecek artışını kademeli olarak yapmak ve bir anda fazla yiyecek yenmemelidir.


Ramazan döneminde uzun süre açlık nedeniyle, metabolizma hızının yavaşlar. Yavaşlayan metabolizma daha hızlı kilo almanıza neden olmaktadır. Ramazan Bayramının sona ermesi ile normal beslenmeye geçileceği için bayramı bir toparlanma dönemi olarak değerlendirebilirsiniz. Ramazan sonrası metabolizmanın yeniden eski düzenine gelmesi için; uyku rutininiz, sıvı alımınız ve beslenmeniz tekrar rayına oturtulmalıdır.


Peki Ramazan Bayramı ve Sonrasında Nelere Dikkat Etmeliyiz?


1. Ramazan sonrası öğünler bir anda artırılmamalıdır. En az 2 öğün ve aralarda ara öğünler ile yeni bir düzen oturtulmalıdır.

2. Ana öğünlerde sebze, protein, süt grubu ve tahıllar, ara öğünlerde ise meyveler, komposto, süt grubu veya yağlı tohumlardan yararlanılabilir.

3. Bayramda geleneksel olarak ikram edilen şeker, baklava, çikolata, hamur işleri, sarma börek porsiyonlarına dikkat edilmelidir.

4. Kahvaltı yapılmayan bir ayın ardından vücudun eski rutinine dönebilmesi için sabahları tekrar kahvaltı yapmaya başlamak gerekir.

5. Kahvaltıda kızartma, kavurma ile pişirilmiş besinler yenmemelidir. İşlenmiş etlerden salam, sosis, sucuk tercih edilmemelidir. Ramazan sonrası hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır.

6. Mide bağırsak problemi yaşamamak için bir anda fazla yiyecek yemekten ve fazla miktarda şeker alımından kaçınılmalıdır.

7. Bayramda şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ilk tercihiniz olmalıdır. Şerbetli tatlı tercih edildiği taktirde porsiyon miktarı küçük tutulmalıdır.

8. Bayram sofralarında ortadan karışık yemek yerine tabağınıza her şeyden porsiyonluk almak ne yediğinizin farkına varmanızı sağlar.

9. Ramazan’da azalan su tüketimi yeniden artırılmalıdır.

10. Yakın mesafeli bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmelidir.

11. Asansör kullanmak yerine hareketi artırmak amacıyla merdiven kullanılmalıdır.




Comments


bottom of page