top of page

Ramazan’da Beslenme Önerileri


Ramazan’da kimileri kilo alırken kimileri kilo veriyor. Peki siz hangi grupta yer alıyorsunuz?

Aslında kilo alma ve verme mantığını hepimiz biliyoruz. Harcadığımız enerjiden daha fazla kalori alırsak kilo alıyor, daha az kalori aldığımızda ise kilo veriyoruz. Ramazan’da çoğunlukla kilo alma sebebi normalden daha fazla kalori alımı ve onu yakmak için daha az fiziksel aktivite yapmaktır. Kilo almanızın sebepleri arasında oruç tutarken acıkmamak için iftar ve sahurda bol ve kalorili birçok yiyeceğin beslenmenize eklenesi listenin başında geliyor. Ayrıca Ramazan ayında diğer aylara göre yağlı ve şekerli besinler daha sık tüketiliyor. Sofralardaki yiyecek seçeneklerinin çeşitliliği, süpermarketlerde sağlıksız tatlı alternatiflerinin artması ve oruç açıldıktan sonra yemek kilo alımına önemli ölçüde katkıda bulunuyor. Peki bu ayda beslenmemizde neler dikkat etmeliyiz?


Ramazan’da beslenme önerilerini sizin için yazdım. Hangi besinlerden uzak durmalı hangi besinlere yer vermeliyiz gelin birlikte bakalım.


Ramazan’da Kaçınılması Gereken Yiyecekler:

Derin yağda kızartılmış yiyecekler: Tavuk, balık, et çeşitleri, hazır gıdalar, patates, sebzeler, hamurlar vb.

Yüksek karbonhidrat ve ilave şekerli yiyecekler: Baklava, revani gibi şerbetli tatlılar, hamur işleri, reçeller, jöleler, şekerler, şuruplu tatlılar, çikolata, kurabiye vb.

Yüksek yağlı süt ürünleri: Dondurmalar, kremalar, kremalı peynir sosları vb.

Fast-Food: Pizza, hamburger vb. yağlı yiyecekler

Yağ açısından zengin besinler: Kavurma, kızartma, patates kızartması vb.

Çok tuzlu yiyecekler: Turşu, salamura, konserve, tuzlu cips vb.

Hızlı acıkmanıza neden olacak yiyecekler: Makarna, pilav, beyaz ekmek vb.

İşlenmiş gıdalar: Salam, sosis, sucuk, ilave şeker içeren meyve suları, meyve konserveleri, vb.

Gazlı içecekler: Kola, enerji içecekleri vb.


İftarda ve Sahurda Ne Yenir

1. Kızarmış, yağlı ve yağlı yiyecekleri, sağlıklı şekilde pişmiş yemekler, taze meyveler, salata ve süt ürünleri ile değiştirin.

2. İftar vakti vücudunuzun ihtiyacını karşılayacak sebze, karbonhidrat ve proteinden yeterli miktarda tüketin.

3. Diyetinize sağlıklı proteinler eklemek için derisiz tavuk, yağsız et ve balık gibi etleri tercih edin.

4. İftar ile sahur arasında acıkırsanız meyve, çerez gibi sağlıklı bir ara öğünler ekleyin. Kola, meyve suyu, tatlı gibi şeker bazlı ürünlerden kaçının.

5. İftardan sonra 6-8 bardak su içerek sıvı alımınıza önem gösterin.

6. Akşam yemeğini yedikten sonra en az yarım saat yürüyüş yapın. Bu hem sindirime yardımcı olur hem de iftar ve akşam yemeklerinden alınan ekstra kalorilerin yakılmasını sağlar.

7. Sahurda yumurta, kepekli yulaf lapası, meyve, az yağlı süt, tam tahıl ekmek, peynir, domates, salatalık, yeşillik gibi sebzelerden oluşan ölçülü bir öğün yiyin.

8. Oruçluyken şişkinlik, hazımsızlık ve mide yanmasını önlemek için sahurda yağlı, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun.


Kommentare


bottom of page