Hoş Geldin 11 Ayın Sultanı..
Ramazan ayının gelmesiyle diyete başlamak isteyenlerin aklında ‘’Bu dönemde kilo alır mıyım veya diyet yapabilir miyim?’’ soruları geliyor. Bu soruların cevabı ne evet ne de hayırdır. Çünkü diyet kelimesi beslenmenin düzenlenmesi anlamına gelir. Herkesin diyet deyince ilk aklına gelen o kısıtlı listelerin olduğu programlar diyet kelimesinin karşılığı değildir. Normal zamanda nasıl beslenme düzen yeniden oluşturuluyorsa ramazan ayında da diyet ile beslenme düzeninizi oluşturabiliriz. Bu yüzden ramazanda diyet yapabilir miyim sorusunun cevabı tabi ki ‘’EVET’’ tir
Peki Ramazan'da Nasıl Kilo Verebiliriz?
Ramazan boyunca kilo vermek ve kilonuzu korumak için uygulayabileceğiniz bazı temel ve basit adımlar:
1. Öğünler Atlanmadan Düzenli Yapılmalı:
Oruç tutmadığınız dönemde nasıl kahvaltı akşam yemekleri düzenli bir şekilde yapılıyorsa ramazan boyunca da sahur ve iftar düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Sahura kalkmadan oruç tutulmamalıdır. Uzun süre açlık ve çok kısıtlı bir beslenme ilk başta size kolay kilo kaybı sağlar gibi gelse de metabolizma hızınızın düşmesine ve bu da ileri dönemde kilo verememeye neden olur. Ramazan’da bol posalı ve proteinli bir sahur, iftarda sağlıklı bir akşam yemeği ve akşam yemeği sonrasında ara öğün eklediğiniz bir beslenme düzeni oturtulmalıdır.
2. Yemekler Yavaş Yavaş Yenmeli:
İftarda uzun süre açlığın sonucu hızlı yemek yeme davranışı ortaya çıkar. Orucunuzu açtığınızda yemekler yavaş yenmeli ve lokmalar sonuna kadar çiğnenmelidir. Beyine doyma sinyali 20 dakikada ulaşacağı için yavaş yeme sayesinde daha az yemiş ve daha güzel doymuş olarak masadan kalkmış olacaksınız. Aynı zamanda yiyecekleri yavaş yemek ve iyi çiğnemek sindirimi hızlandırır ve sağlıklı bir kilonun korunmasına yardımcı olur.
3. Hareket ihmal edilmemeli:
İftar sonrası yapacağınız küçük yürüyüşler bile kilo vermenize bu dönem yardımcı olacaktır. Yemekten 30 dakika 1 saat sonra yarım saatlik yürüyüşler kilo alımını önler ve kilo vermeye yardımcı olur. Bu kısa yürüyüşler kilo vermenize yardımcı olurken yemek sonrası sindiriminize de kolaylık sağlayacaktır.
4. Su İçmek Unutulmamalı:
Uzun süre oruç saatleri maalesef sıvı alımını olumsuz etkiler. İftardan sonra sahura kadar mutlaka hedeflenen sıvı alımına ulaşılmalıdır. Orucunuzu açtıktan sonra birden fazla su içmek ve mideyi fazla miktarda suyla doldurmak sağlıklı değildir. Sağlıklı su içme yöntemi iftarda birkaç yudum içilmesi ve daha sonra aralıklar ile su alımını artırmadır. Günlük mutlaka 2-2.5 litre su hedefi tamamlanmalıdır.
5. Bonus: Ramazan’ın Olmazsa Olmazı TATLI
Ramazan’da tatlı olarak ilk tercihiniz her zaman kuru meyveler olmalıdır. Kuru kayısı, hurma, kuru incir tatlı isteğinize iyi gelecektir. Ramazan sofralarında daha sık tercih edilen şerbetli tatlılar yerine daha hafif sütlü tatlılar veya dondurma daha sağlıklı alternatiflerdir.
Ramazan’da hem keyifli, sağlıklı bir süreç geçirmek hem de kilo vererek tamamlamak isteyenler için tatlı sıklığını haftanın 2 gününü geçmeyecek şekilde ayarlamanız gerekmektedir.
Comments